10 запитань про дифтерію

1. Спалах дифтерії призведе до тисяч смертей українців, він неминучий

Про це говорить лікарка та політик Ольга Богомолець, інші відомі медики.

Чи справді загроза дифтерії існує? Запитую лікарів Чернігівської центральної районної лікарні.

— Справді, — стверджує завідувачка інфекційного відділення Ірина Тесленок. — Будь-які інфекційні захворювання мають циклічність.

Виникають або у період війни, або у період зниження соціального статусу населення (коли людина погано харчується, рідко миється. — Авт.). Або коли половина населення хоче привитися, половина — ні.

Якщо колективний імунітет менше 95 відсотків, виникають спалахи керованих інфекцій (тих, якими можна керувати вакцинацією). Колективний імунітет в Україні по дифтерії менше 50 відсотків.

2. Як розпізнати хворобу?

— Перші симптоми — підвищення температури тіла, біль у горлі. Нальоти на мигдаликах.

— Як ангіна?

— Схоже. Спочатку плямки. Потім суцільний біло-сірий наліт. Може бути дифтерія носоглотки, очей, вуха, шкіри. Та найчастіше вражаються гортань і носоглотка. Слизові покриваються біло-сірим нальотом; який погано знімається шпателем. А якщо зняти, то кровоточить. З’являється синюшність, аж до багрового кольору. Наліт з’являється дуже швидко. Зняли — з’явився.

Дифтерія страшна ускладненнями. У 90-ті роки, коли був спалах дифтерії, я вчилася в інституті на останніх курсах, і ми цю дифтерію бачили наяву. Ці плівки на слизових. Ці поліневрити (множинне запалення нервів). Ці муки, коли люди помирали від міокардитів (ураження серцевого м’яза), зупинки серця, обструкції дихальних шляхів (порушення вільного плину повітря по дихальних шляхах).

3. Дифтерійна паличка виробляє и токсини. Є від них ліки?

— Протидифтерійна сироватка. Дифтерію без сироватки вилікувати неможливо. Стають каліками, якщо виживають.

Сама дифтерійна паличка міститься на поверхні або мигдаликів, або шкіри, або слизових оболонок. Вона виробляє сильний екзотоксин (токсична речовина білкової природи), який потрапляє у кров. Якщо екзотоксин у перші години не зв’язати з протидифтерійною сироваткою, якої просто нема в Україні, токсин дуже швидко вражає нирки, серце, нервову систему. Виникають ускладнення, і людина помирає. У 90-х роках її було море, цієї сироватки. Тепер нема. Вона виробляється у Росії.

— Є аналоги у європейських країнах, з якими не порушені торгово-економічні зв’язки.

— Це буде дуже дорого, по-перше. По-друге, сироватки, які є у європейських державах, не зареєстровані в Україні. Ми не можемо навіть, за протоколами, їх вводити пацієнту. Лікар має ризикувати, брати розписку з пацієнта.

4. Профілактика — це…

— Вакцинація. Роблять з двомісячного віку, тричі. Входить у календар обов’язкових щеплень. Після 16 років кожні 10 років ревакцинують (повторюють).

У поліклініках і для дітей, і для дорослих є вакцина від дифтерії безкоштовна. АДП-м (Адсорбована дифтерійно-правцева вакцина у малих дозах). Індійська. Бельгійська вакцина «Бустрікс» (вартість від 480 до 510 гривень. — Авт.) містить, крім дифтерійного і правцевого компонентів, коклюшний (кашлюковий). Можна і таким.

— Дорослих «Бустріксом» не вакцинують, — включається у розмову лікар Мілада Олефіренко. — Коклюш — вакцинація закінчилася, і все, відпадає. Дифтерія потребує ревакцинації протягом життя.

— Доктор Комаровський сказав, якщо плануєте маленьких дітей, то вакцинуйтеся «Бустріксом», — каже Ірина Григорівна.

— Є думка, що індійська вакцина — це «якась там індійська», не дуже якісна, — звертаюся до медиків.

— Я недавно вакцинувалась, ніяких ускладнень, шикарна вакцина, — не погоджується Ірина Тесленок. — АДП-м — це вакцина, якою щеплять дітей після 7 років і дорослих. Якщо в 6 років робити ревакцинацію, іде АКДП. Адсорбована коклюшно-дифтерійно-правцева вакцина.

— В Індії фармацевтика добре розвинута, — зауважує Мілада Іванівна. — Знеболювальні індійські хороші. Ліки проти бактеріальних кишкових інфекцій, інші.

— Куди звертатися, щоб зробити щеплення?

— До сімейного лікаря. Він вас оглядає. Якщо здорові, направляє у кабінет щеплень. Вам колють вакцину. Записують у картонку.

5. Які можуть бути негативні наслідки щеплення?

— Почервоніння (гіперемія) місця уколу, — пояснює Ірина Тесленок. — Його дає правцевий компонент. Це нормальна реакція. Яке почервоніння, залежить від індивідуальної реакції. Два-три дні — і проходить. Алергія може бути на сироватку, будь-яку. Але це дуже рідко.

— Анафілактичний шок (негайна реакція, буває смертельна) може бути?

— Один випадок із 10000. Але, повірте, якщо людина вже щепилася у дитинстві від дифтерії, їй при ревакцинації половинна доза цього препарату йде. Ну не повинно цього бути.

6. Якщо людині під 50, за 50, за 60, є сенс вакцинуватися? Чи якщо дожив до такого віку, то не страшна, як у приказці, «ні чума, ні холера»?

— На дифтерію можна захворіти у будь-якому віці.

7. Може дифтерія минути сама? Особливості Чернігівщини — хуторне розселення. Сотні прикладів, коли люди не хочуть у лікарню. Незручно, дорого, ні на кого лишити курей, кота і т.д.

— Сама дифтерія не мине. Вона настільки швидко розвивається… З’являється набряк шиї. Серцева недостатність. Люди починають задихатися.

— Якщо людина захворіла і не звертається до лікаря…

— …це смерть.

8. До кого звертатися у селі, селищі, райцентрі?

— До фельдшера або сімейного лікаря. Сімейний лікар зробить мазок. Направить у лікарню.

У лікарні має вводитися сироватка, призначаються антибіотики. Сироватка протидифтерійна зв’язує токсин у крові. Антибіотик убиває паличку Лефлера.

Сироватка вводиться по методу Безредка. Робиться проба внутрішньошкірна, підшкірна, внутрішньом’язова, потім капається внутрішньовенно. Доза залежить від ступеня тяжкості хворого.

— Таке введення, щоб не викликати алергію?

— Так. Будь-яка сироватка зроблена на кінському білку. Це білковий препарат.

Паралельно проводиться дезінтоксикаційна терапія. Корекція порушених органів і систем. Лікується серце, неврологічні прояви, дихальна недостатність.

9. Люди яких професії найбільше ризикують заразитися? Медпрацівники? Журналісти?

— Ризикують люди будь-яких професій, пов’язаних зі спілкуванням з людьми. Медики у першу чергу. Журналісти. Військові. Маршруточники, контролери громадського транспорту, продавці.

— Через гроші можна заразитися?

— Теоретично можна. Практично — не знаю. Якщо хворий почхав, покашляв, потрапило на руки. Потім узяв гроші. Передав. Отримувач може заразитися.

У найбільшій групі ризику той, хто 10 років не вакцинувався від дифтерії і правця. Незалежно від професії, соціального статусу. У нього нема імунітету.

10. Якщо дотримуватися гігієни дома, на роботі, це зменшує ризик підхопити заразу?

— Прийшли додому — помийте руки, пополощіть горло. Просто водою. Або фурациліном. Це і проти вірусів різних, і проти бактерій. Але це не панацея від дифтерії.

Знай!

Дифтерія — це гостре бактеріальне захворювання. Передається не тільки повітряно-крапельним шляхом — при чханні, кашлі, розмові. Але й контактно-побутовим шляхом — через руки, рушник, речі хворого. Є харчовий шлях передачі, наприклад, через молоко (якщо хворий на дифтерію чхне у молоко).

Інкубаційний період (час з моменту потрапляння бацили в організм до перших проявів хвороби) — 5-7 днів.

 

Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №6 (1657), 8 лютого 2018 року

Опубліковано у Цікаво знати. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *