Всесвітній день боротьби проти раку

«Ми можемо. Я можу» – так звучить офіційне гасло всесвітнього дня боротьби проти раку 2018 р., який ось уже на протязі багатьох років відзначається Міжнародною онкологічною спільнотою щорічно 4 лютого.
Саме в цей день, люди з усіх країн світу об’єднують свої зусилля, щоб разом сприяти прискоренню прогресу в боротьбі з цією страшною недугою.

Рак – це загальне позначення великої групи хвороб,  які можуть вражати будь-яку частину тіла. Використовуються також такі терміни, як злоякісні пухлини і новоутворення.

Характерною ознакою раку є швидке утворення аномальних клітин, що проростають за межі своїх звичайних кордонів і здатних проникати в довколишні частини тіла і поширюватися в інші органи. Цей процес називається метастазом. Метастази є основною причиною смерті від раку. Перетворення нормальної клітини в пухлинну відбувається в ході багатоетапного процесу, зазвичай представляючого розвиток передракового стану в злоякісну пухлину.
Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії між генетичними факторами людини і трьома категоріями зовнішніх факторів, що включають:
–         фізичні канцерогени, такі як ультрафіолетове і іонізуюче випромінювання;
–         хімічні канцерогени, такі як азбест, компоненти тютюнового диму, афлатоксини (забруднювачі харчових продуктів) і миш’як (забруднювач питної води);
–         біологічні канцерогени, такі як інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами.

Старіння є ще одним основоположним чинником розвитку онкологічних захворювань. З віком в організмі людини з’являється все більше «поломок», накопичуються фактори ризику деяких онкологічних захворювань, а можливості їх виправлення, закладені природою, на жаль, слабшають, знижується ефективність механізмів поновлення клітин. Коли накопичується критична кількість несприятливих змін в генах, шкідливих мутацій, запускається одне з найзагадковіших і страшніших захворювань – рак.

Більше 30% летальних випадків від раку можна запобігти шляхом уникнення основних факторів ризику, які включають:
–         тютюнопаління – найзначніший фактор ризику розвитку раку, який призводить приблизно до 20% глобальних випадків смерті від раку і приблизно 70% світових випадків смерті від раку легенів;
–         зайва вага або ожиріння;
–         нездорове харчування;
–         відсутність фізичної активності;
–         зловживання алкоголем;
–         Вірус гепатиту В (HBV), вірус гепатиту С (HCV) та деякі типи вірусу папіломи людини (ВПЛ) підвищують ризик розвитку раку печінки і шийки матки відповідно;
–         іонізуюче та неіонізуюче випромінювання;
–         забруднення повітря в містах;
–         задимленість приміщень в результаті використання в будинках твердих видів палива.

Тягар раку можна зменшити і контролювати шляхом проведення заснованих на фактичних даних стратегій з профілактики раку, раннього виявлення та ведення онкологічних пацієнтів. При багатьох видах злоякісних новоутворень існує високий шанс лікування в разі їх своєчасного виявлення та належного лікування. Ще до появи таких симптомів, як біль або слабкість, наявність пухлини можна виявити за специфічними маркерами в крові і за допомогою УЗД та МРТ. Біопсія тканин пухлини дозволить дізнатися, доброякісна вона чи злоякісна, і продумати лікування.

Зараз методи лікування раку крім хірургічного втручання включають в себе променеву і хіміотерапію. Найбільш сучасними є генна, нейтронна і імунотерапія. Генна терапія регулює процес ділення клітин. Нейтронна схожа на променеву, але замість звичайного опромінення в ній використовуються нейтрони – вони проникають в тканини пухлини і знищують їх, не завдаючи шкоди здоровим тканинам, на відміну від звичайної променевої терапії. Імунотерапія має на увазі стимуляцію імунної системи, щоб допомогти тій боротися з пухлиною. Також перспективним методом лікування раку вважається хіміоемболізація – перекриття артерії, яка живить пухлину матеріалом, що містить протипухлинний препарат. Існують і альтернативні (народні) методи лікування раку, які не мають під собою медичного обґрунтування і не несуть реальної користі. До них, як правило, звертаються люди, які не довіряють сучасній медицині. Толку від такого лікування, зрозуміло, немає і навіть навпаки, відстрочка нормального лікування лише погіршує стан хворого і зменшує його шанси на виживання.
Слід відмітити, що останнього часу рак значно помолодшав і
з кожним роком все більше дітей стикаються зі страшним діагнозом. В структурі дитячої смертності злоякісні новоутворення займають друге місце, поступаючись тільки травмам і нещасним випадкам. Крім того, особам, яких вилікували від раку в дитячому віці, притаманний цілий спектр віддалених наслідків терапії, у тому числі специфічна органна токсичність, порушення інтелектуального розвитку і репродуктивної функції. Саме тому, профілактиці онкологічних захворювань потрібно приділяти увагу якомога раніше.

Всесвітня організація охорони здоров’я виділяє 10 кроків, що знижують ризик розвитку раку серед дітей:
1         годувати дитину груддю як мінімум півроку (материнське молоко покращує дитячий імунітет, захищаючи від багатьох хвороб);
2          вакцинувати дітей від вірусу папіломи людини та гепатиту B.
3         не палити (особливо – в присутності дитини);
4         детально і популярно розповідати дитині про шкоду куріння і вживання інших форм тютюну;
5          бути фізично активними і прищеплювати дитині любов до спорту;
6        дотримуватися здорової дієти і стежити за вагою дитини;
7          обмежити вживання алкоголю і пояснити дитині важливість такого рішення;
8          уникати прямих сонячних променів, використовувати дитячі сонцезахисні креми;
9          підтримувати чистоту повітря будинку;
10          брати участь в скринінгових програмах для профілактики раку.

Варто пам’ятати, що завдяки усуненню або зведенню до мінімуму впливу факторів, які можуть викликати неконтрольований злоякісний ріст клітин можна запобігти захворюванню на рак!

Опубліковано у Цікаво знати. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *